MarjattaRasi

Venäjä puhuttaa

Halusi tai ei, Venäjä puhuttaa toreilla ja turuilla. Eikä ihme. Me olemme tuudittautuneet elämään sellaisessa turvallisuusympäristössä, jota tänään ei ole. 

Runsas vuosi sitten Venäjä lähti voimapolitiikan tielle. Se osoitti olevansa valmis käyttämään sotilaallista voimaa omia poliittisia päämääriä ajaakseen. Venäjän myötävaikutuksella sotatoimet jatkuvat Ukrainan itäosassa. Krimistä Venäjä tuskin luopuu. Näin Venäjä on merkittävästi heikentänyt Euroopassa pitkään vallinnutta turvallisuus- ja yhteistyöjärjestelmää. Ja tämä neljä vuosikymmentä ETYJ-huippukokouksesta, jonka päätösasiakirjaa Venäjä on räikeästi rikkonut, kuten kansainvälistä oikeutta ylipäätään ja YK:n peruskirjaa.

Voidaan kysyäkin, miksi nykyiset 17 miljoonaa neliökilometriä evät riitä Venäjälle? Venäjän politiikkaa voidaan yrittää selittää - vaan ei ymmärtää - sosialismin jälkeisellä sekasorrolla sekä imperiuminsa menettäneen suurvallan kokemille nöyryytyksille. Muistetaan vain, että Jeltsinkin kiukutteli välillä, että Venäjää kohdellaan kuin mitäkin banaanivaltiota. Maa ei milloinkaan sopeutunut imperiuminsa hajoamiseen ja kylmän sodan päättymiseen.

Nyt Venäjä on etääntynyt Euroopasta sekä sen arvomaailmasta. Entinen tärkeä yhteistyökumppani EU leimataan Naton ohella viholliseksi. Maa kulkee omaa tietään. Emme tiedä, mitkä sen perimmäiset päämäärät ovat. Emme näin ollen pysty ennustamaan sen tulevaa käyttäytymistä. Eikä sitä näytä kiinnostavan kansainvälinen mielipide. Kysyä voi, miten kauan Venäjä nykyisessä globaalissa maailmassa voi eristää itsensä. Eikö  Venäjän tulisi käyttää enemmän voimavarojaan taloutensa uudistamiseen, infransa ja oikeusjärjestelmänsä rakentamiseen sekä kansalaisten elinolojen parantamiseen ydinaseilla kerskailun ja varustautumisen sijaan? 

Itse en pidä Venäjää Suomelle uhkana. Mutta meidän tulee nähdä turvallisuusympäristömme muutokset, erityisesti Itämeren piirissä. Suomen tulee toimia yhtenäisen EU:n säilyttämiseksi, ja samalla on jatkettava yhteistyötä ja eri alojen kontakteja. Ei tässä ole ristiriitaa siitäkään huolimatta, että toisin kuin Suomi, Venäjä on poliittiselta järjestelmältään ohjattu demokratia, sen oikeusvaltiokehitys on kesken ja korruptio on mittavaa.

Venäjä on koko itsenäisen historiamme aikana ollut meille hankala naapuri. Mutta naapurin kanssa on elettävä ja löydettävä yhteiset intressit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomen vaalinoottikuume leviää näemmä Venäjän ulkoministeriöstä ulitsoillekin. Ensossa, Kaakkois-Suomessa on venäläismiehet hakanneet suomalaisia ja väittäneet ettei suomalaisilla ole asiaa Ensoon tai koko Jääskeen tai Viipurin lääniin tai koko Kaakkois-Suomeen:
http://yle.fi/uutiset/suomalaisturistit_pahoinpide...

Jukka Laine

Suomalaiset ovat olleet arvostettuja Venäjällä ja siellä on ollut hyvä liikkua suomalaisena. Venäjällä pelottelu onkin viisasta sisäpolitiikkaa, kun talous on tuhottu, niin keinot ovat vähissä. Voisiko Nato turvata kaupan ja ystävyyden venäläisten kanssa. Vai olisiko rajalla panssarit ja ohjukset suomalaisia vastassa.

Kuinka kestävää on sitten EU:n laajentumispolitiikka. Saksalaiset ovat saaneet 40 miljoonaa elättiä Ukrainasta. Ukraina tarvitsee jopa 65 miljardia apua lähivuosina. Lisäksi on 10 miljoonaa kreikkalaista ja kohta 5 miljoonaa suomalaista. Ja lisää on tulossa, koska euroalueen valtiovelkojen osto-ohjelma ei toimi talouden pelastajana ilman talouspoliittisia päätöksiä.

On todennäköistä että Saksa muuttaa jossain vaiheessa politiikkaansa ja myöntää tehdyt virheet Ukrainassa. Yhtä todennäköistä on ettei Venäjä luovu sotilaspoliittisesta suurvaltaroolistaan. Alkaako Suomi sitten johdonmukaisesti taas mielistellä Venäjää. Tollot ovat tuhonneet talouden ja ulkopolitiikan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Historiaa tuntien on Ukraina ollut Venäjän kirkon äiti ja vilja-aitta. Mitä me eurooppalaiset siellä teemme. Onko Ruhrin alueet köyhtyneet?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Venäjä puhuttaa ettei tarvitsisi puhua liittovaltiosta ja eurosta.

Petteri Hiienkoski

"Nyt Venäjä on etääntynyt Euroopasta sekä sen arvomaailmasta. Entinen tärkeä yhteistyökumppani EU leimataan Naton ohella viholliseksi. Maa kulkee omaa tietään. Emme tiedä, mitkä sen perimmäiset päämäärät ovat. Emme näin ollen pysty ennustamaan sen tulevaa käyttäytymistä."

Hmmm. Vai että "EU leimataan Naton ohella viholliseksi"... Tästä EU:ta koskevasta väitteestä olisi kiinnostavaa saada ihan virallista faktaa. Vai pitääkö tarkistaa Faktabaarista?

Tärkeätä tietenkin on se, ettemme me syyllisty siihen, että leimaisimme ketään viholliseksi. Eikö totta?

Kirjoitusta lukiessani tuli mieleen, että ei kai Kokoomus vain ole etääntynyt omasta arvomaailmastaan ja lähtenyt kulkemaan omaa tietään? Emme tiedä, mitkä sen perimmäiset päämäärät ovat. Emme näin ollen pysty ennustamaan sen tulevaa käyttäytymistä.

Toimituksen poiminnat