MarjattaRasi

Venäjän informaatiosota

Venäjän Ukrainan tilanteen synnyttämä propaganda Maidenin aukion tapahtumista lähtien  on ollut yhtä ja samaa. Ukrainan hallitusta on soimattu natsihallitukseksi ja siksi Ukrainan kansa pitää vapauttaa natsien ikeestä. Venäjän ensi toimena Donetskin valtaamisen jälkeen oli ottaa TV-asema haltuun ja korvata Ukrainan lähetykset omalla propagandallaan. Kremlin propagandakoneisto on ollut hybridisodankäynnin avain Ukrainassa. Ja sillä on pönkitetty presidentti Putinin asemaa. 

Mutta, kuten olemme nähneet, propaganda leviää kulovalkean tavoin. Se leviää kaikkialle ja monilla kielillä. Se leviää kirjoitetussa mediassa - jopa New York Timesissä - ja somessa ja sitä on salakuljetettu luotettaviin ja arvostettuihin medioihinkin. Tutkijat Peter Pomeramtsev ja Michael Weiss muun muassa ovat jo pitkään puhuneet informaation aseistamisesta. 

Ja vihdoin EU:kin on heräämässä. EU:n ongelma taas kerran on se, että unioni reagoi asioihin, mutta ei ennakoi, eikä toimi. EU:n ulkopoliittiselta edustajalta Federika Mogherinilta odotetaan nyt suunnitelmaa Venäjän "trollauksen" vastapainoksi. Helppoa tämä ei ole, sillä "trollauksen" vaikutukset koetaan kovasti eri tavalla esimerkiksi Iso-Britanniassa kuin esimerkiksi Baltian maissa, joissa kaikissa on merkittävä venäjänkielinen vöestö. 

EU:n ja yksittäisten EU-maiden tulisi pystyä välittämään oma viestinsä paremmin. Ollaanko jo kokonaan hävitty propagandasodassa Venäjälle? Putsaammeko lumivyöryä teelusikalla? EU aliarvioi pitkään Putinin sotilaallisen voiman Ukrainassa ja nyt on iso riski, että aliarvioidaan disinformaation uhka. Ei tule toimia samalla tavalla, vaan on pystyttävä luomaan taitava, uskottava tapa vastata propagandaan. Meidän ei kuitenkaan pidä toimia, kuten Venäjä toimii. Tarvitaan innovatiivisuutta, yhdessä tekemistä ja varojakin. Totuudelle pitää antaa mahdollisuus. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Kalevi Wahrman

Täältä lisää progabandaa mitä ei Hesarista löydy.

Tärkein tehtävä: Natosta irti lopullisesti!

Kansan Äänen numero 2 / 2015 on ilmestynyt.

http://www.kansanaani.net/

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Objektiivinenkin totuus on vallankäyttöä, jolla pyritään johonkin muuhun kuin puolueettomaan informaatioon. Retoriikka alkaa siitä, kun kielen keinot tulevat viestinnässä kyseenalaisiksi ja kun sanottu jättää tilaa arveluille, tulkinnalle ja neuvotteluille. Tämä uusretoriikka ei tunnusta, että voitaisiin piirtää selvä raja todellisuutta objektiivisesti kuvaavan merkin ja emootioihin vetoavan retoriikan välillä. (Jan Blomstedt HS haastattelu 17.3.03)
Juuri mikään kielenkäyttö ei ole viatonta. Totuus on metaforien, metonymioiden ja antropomorfismien liikkuva armeija. (Nietzche).

PS.
1. metafora: vertaukseen pohjautuva havainnollistava kuva, esim. tuolin jalka, lähteen silmä. Metaforille on huomattava merkitys runoudessa. Metaforineen = kuvallinen, metaforan luonteinen, metaforaa sisältävä.
2. metonymia: sanan korvaaminen toisella, asiaan olennaisesti liittyvällä sanalla, nimenvaihto; esim. soittaa Mozartia (Mozartin sävellyksiä)
3. antropomorfisminen: antrophos = ihminen, morfos = muoto.) ihmisen kaltainen, ihmistä jäljittelevä, esim. antiikin jumalat. Antropomorfia merkitsee inhimillisten ominaisuuksien, ajatusten ja tunteiden sijoittamista ei-inhimillisiin olentoihin ja esineisiin, erityisesti eläimiin ja jumaliin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Krimillä lopetti lähetyksensä krimintataarien televisiokanava ATR. Venäjän viranomaiset eivät antaneet sen jatkaa toimintaansa. ATR:n taistelua olemassaolostaan selostetaan Kalle Kniivilän Krim on meidän-kirjassa.

http://grani.ru/Politics/Russia/m.239710.html

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Venäjän trollitehdas on ilmeisesti Pietarissa.

Suomen trollitehtaat ovat Pasilassa ja Töölönlahdenkadulla.

Lännen trollitehtaat sijaitsevat Ap:n ja Reutersin tiloissa. Suomen trollitehtaat käyttävät ahkerasti lännen trollitehtaiden palveluja.

Antti Jokela

Näkemyksesi on sama kuin Venäjän valtion television uutisankkurilla Andrei Kondrashovilla. Hänen sanoo haastattelussa, että propagandalla ja journalismilla ei ole eroa.

Länsimaisen journalismin etiikka on varsin toisenlainen:

http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journa...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pommeja ja propagandaa: Venäjä haluaa Mariupolin, Odessan, Harkovan ja maayhteyden Krimille:

http://www.newsweek.com/2015/04/03/russia-launches...

Toimituksen poiminnat