MarjattaRasi

Talouden korjausliike

Suomessa synkistellään laman keskellä. Vientituotteidemme ja palvelujen kysyntä on heikkoa. Ja seuraukset tuntuvat. Ylläpidämme korkeaa elintasoamme, hyvinvointiyhteiskuntaa velalla. Syömme iloisesti lastemme ja lastenlastemme eväitä. Velkaelvytys ei ole toiminut. Ei ole pystytty luomaan lisää työtä ulkomaankauppaa harjoittavissa yrityksissä. 

On tehtävä KORJAUSLIIKE vientiteollisuuden, erityisesti pienten ja keskisuurten vientiyritysten työn lisäämiseksi. Tarvitaan visio tulevaisuuden suunnasta. Vision meille tarjosivat Anders Borg ja Juhana Vartiainen. Samoja lääkkeitä meille ovat pitkään tarjonneet Juhana Vartiainen, Sixten Korkman, Raimo Sailas sekä monien taloudellisten  tutkimuslaitosten ja pankkien asiantuntijat. Lääkkeiden nielemien on ollut Suomessa vain ylivoimaisen vaikeaa. Ja tauti vain pahenee ja pahenee, jos lääkkeitä ei edelleenkään niellä. 

Tämän päivän varsinaiset ulkomaanmarkkinat ovat EU:n sisämarkkinoiden ja läntisten teollisuusmaiden ulkopuolella kehittyvissä talouksissa. Pään nosto synkistelystä näyttää meille, että kehittyvillä markkinoilla on kysyntää suomalaisille tuotteille ja palveluille. Meidän tulee tiedostaa kysyntä ja rehellisesti huomata, että tietomme  ja toimintakykymme kehittyvien maiden kasvumarkkinoiden hyödyntämisessä on rajoittunutta. Pitämällä huolen eurooppalaisesta kilpailukyvystämme luomme edellytykset pärjätä myös Aasian, Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Lähi- idän kasvavilla markkinoilla. Nämä alueet tarjoavat markkinoita suomalaiselle teknologiaviennille: cleantech, biotalous, terveysteknologia, terveyteen liittyvät tuotteet (Ksylitol, laktoosittomat tuotteet jne.), elintarvikkeet jne.

Nyt vaan rohkeasti ylös, ulos ja uusille markkina-alueille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Korjausliikkeet ovat tärkeitä, en kuitenkaan oikein usko, että tärkeimpiä korjausliikkeitä tekevät poliitikot tai taloustieteilijät, vaan rohkeat, tavoitteelliset yrittäjät. Vaalien alla poliitikkojen puheista saa sen kuvan, että jollain politiikalla talous pelastetaan, mutta yrittäjät ovat tärkein ryhmä talouden pelastamisessa, mielestäni.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Poliitikot luovat kuitenkin puitteet, joissa yrittäjät operoivat. Taloustieteilijöiden tehtävä on neuvoa poliitikkoja taloudellisessa päätöksenteossa. Yrittäjät kyllä osaavat asiansa, kunhan valtio suostuisi pysymään taustalla.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Minusta harhama on siinä, että yrittäjyys perustuu markkinoiden oivaltamiseen, sisäiseen sitoutumiseen, rohkeuteen, rahoituksen ja kumppanuuksien hankintaan, riskin arviontiin jne enemmän kuin tieteeseen, joka yrittää helposti katsoa maailmaa suljettuna, mekaanisena ja teoreettisena järjestelemänä, jossa rahansiirroilla saadaan hommat kondikseen. Nämä tieteijät vaikuttavat rakastavan esiintymistä telkkarissa, mutta saisivatko he sukkia myytyä naapurille lapsensa luokkaretken rahoittamiseksi?

Toimituksen poiminnat