MarjattaRasi

Naiset, äänestäkää naisia

Eduskuntavaalit lähestyvät. Mietitäänpä huolellisesti - itse kukin - ketä äänestämme. 

Naiset saivat Suomessa yleisen ja yhtäläisen äänioikeiden sekä vaalikelpoisuuden vuonna 1906. Ensimmäisenä maailmassa, vaikka Uusi-Seelanti  usein tästä kunnian ottaakin. Mutta Uudessa-Seelannissa äänioikeus ei koskenut koko väestöä, sillä alkuperäkansojen naisille (ei kai miehilläkään?) ei äänioikeutta suotu. Eivätkä naiset voineet asettua ehdolle, eli NAISET SAIVAT OIKEUDEN ÄÄNESTÄÄ MIEHIÄ! Tästä aiheutin melkeinpä diplomaattisen selkkauksen YK-suurlähettiläänä ollessani, kun Uuden-Seelannin juhliessa hienoa saavutustaan onnittelin heitä siitä, että naiset saivat oikeuden äänestää miehiä.

Kevään ehdokasasettelussa meille tarjotaan enemmän miehiä kuin naisia. Eli meillä naisilla voi olla vähemmän valinnanvaraa, mutta jokaisella puolueella on upeita naisia tarjolla. Ikärasismiakin taitaa olla, sillä miesehdokkaista n 20 % on yli 60-vuotiaita, kun taas naisissa vastaava prosentti on noin 12. Paluuta yrittävistä 30:sta ehdokkaasta iso osa on tuttuja mieskonkareita! Voi toki olla niin, että tämän päivän maailmassa se, onko ehdokas mies vai nainen, ei ole merkityksellinen. Näin taisin itsekin ajatella joskus, kun olin sitä mieltä, että tasa-arvo Suomessa on jo pitkällä.

Mutta naisenemmistö eduskunnassa takaa vaikuttamisen yhteiskuntamme kaikilla lohkoilla, erityisesti taloudessa. Tähän meillä on huhtikuussa mahdollisuus. Hyvät naiset, tartutaan tuohon mahdollisuuteen, äänestetään naisia ja otetaan meille kuuluva toimintavalta, päätäntävalta 19.4.2015!!!!! Kääritään sitten hihat ja tehdään yhteistyötä - myös miesten kanssa maan asioiden kuntoon laittamisessa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mitenkä tuo otsikko edistää tasa-arvoa! Jostain olen saanut päähäni, ettei pidä yllyttää lainvastaisuuteen eli tässä tapauksessa sukupuolen perusteella yllyttää tekemään valintoja. Peruslaissa ei ainakaan tällaiseen kannusteta, kun siellä puhutaan edustajien valitsemisesta.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Sukupuolen perusteellako se ehdokas pitää valita?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lisää tälläisiä puheenvuoroja, niin alan epäillä, että oliko se sittenkään järkevää antaa naisille äänioikeus.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Pitää siis äänestää sitä Kauneinta ja turhinta tositv julkkisnaista eduskuntaan niin saadaan hyvä porukka päättämään suomalaisten asioista, jos ei muulla kuin sukupuolella ole merkitystä.

Jouni Nordman

Itse jos asuisin etelä-Suomessa, niin ehdokas olisi nainen ja vielä konkari. Sillä tällä on kokkareista kaikkein järkevintä talouspolitiikka, johon Uudenmaan kokkarien mies ehdokkat ovat kuin rippikoulussa päässeitä.

Jyrki Paldán

Onneksi olen mies, joten voin olla välittämättä kehotuksestasi ja äänestää parasta ehdokasta sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei ole tasa-arvo Suomessa vielä kovinkaan pitkällä, ja jokainen tällainen kirjoitus sysää sitä vielä askeleen taaksepäin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse olen tainnut elämäni aikana äänestää useammin miestä kuin naista. Mulle kun ei sukupuolella ole niin väliä vaan asia ratkaisee.

Veijo Paananen

Itse toivoisin että naiset perehtyisivät paremmin politiikkaan. Nykyisten naispoliitikkojen taso kertoo paljon äänestäjistä.

Toimituksen poiminnat