MarjattaRasi

Onko Kreikka ottanut lusikan kauniiseen käteen?

Tänään Kreikan on esitettävä Brysselissä Euroryhmälle tulevan talouspolitiikkansa suuntaviivat. Kreikka sai lainaohjelmalleen neljän kuukauden jatkoajan, mikä ei tämän mittaluokan asiassa ole järin pitkä aika, mutta vastaantulo kuitenkin. Kreikalta myös edellytetään, ettei sen budjetti saa painua alijäämäiseksi, mutta tätäkin tavoitetta lievennettiin. Eli se, mitä Kreikan nyt pitäisi pystyä tekemään, on yksinkertaisesti esittää luottamusta herättävä suunta taloudelleen. Tällä hetkellä luottamus Kreikkaan ei Brysselissä kovin hääppöinen ole. Eipä tosin Kreikassakaan luoteta Brysseliin. 

Viime viikon neuvottelujen jälkeen pääministeri Tsipras uhosi, että Kreikka selvisi neuvotteluista voittajana. Mitäpä muuta olisi äänestäjilleen  voinut sanoa? Ei tässä nyt kannata pohtia voittajia tai häviäjiä. On katsottava eteenpäin realistisesti. Maalla ei nyt vain yksinkertaisesti ole varaa ryhtyä uudelleen kasvattamaan virkamieskuntaansa, minimipalkkoja tai sosiaaliturvaa. Kun on itsekin joskus vertaillut palkkaansa Kreikan kollegan kanssa, on vain voinut hämmästyä palkan suuruutta. Eli jos siitä nyt on nipistetty, palkka on yhä hyvä. 

On helppo tuntea myötätuntoa työpaikkansa menettänyttä kreikkalaista kohtaan, samoin kuin pienellä eläkkeellä kitkuttelevaa kohtaan. Totuus on kuitenkin se, ettei korruptio ja veronkierto Kreikassa ollut vain rikkaiden rikos. Uskoa tulevaisuuteen saa vaikkapa tämän päivän Irlannista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Maalla ei nyt vain yksinkertaisesti ole varaa ryhtyä uudelleen kasvattamaan virkamieskuntaansa, minimipalkkoja tai sosiaaliturvaa."

Miksi ei? Tarkoitatko, että kuolkoon edelleen roskiksiin, koska muuten Bryssän herrat... tekevät mitä?
________________________________

"... on vain voinut hämmästyä palkan suuruutta".

Minäköhän vuonna tämä tapahtui ja mikäköhän oli ammatti?
Joo, kahvilatarjoilija n. 450 €/kk.
Normipalkka n. 600 € maaseudulla.
Turistimestoissa palkalla, mikä on kyllä korkeampi - pitää elää 7 kk työttömänä.

Troikan (kokoomuslaisia neoliberalistisia) vaatimuksia Kreikassa ei voi rinnasta niihin leikkausvaatimuksiin mitä Irlannille esitettiin (1/3-osa siitä mitä Kreikalle esitettiin).

Henry

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei lusikkaa oteta "kauniiseen käteen", vaan lusikka otetaan kauniisti käteen !

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kreikan aito mahdollisuus on siinä, miten siellä saadaan veronkierto vähenemään. Se voi onnistuakin, jos siihen paneudutaan samalla tarmolla kuin vallanvaihdon jälkeen EU:lle esitetyn retorisen näytelmän luontiin.

Toimituksen poiminnat