MarjattaRasi

Kreikka vaaliteemaksiko?

Tätä kirjoittaessani tuntuu aika epätarkoituksenmukaiselta tehdä Kreikasta kevään vaaliteema. Eiköhän meidän kaikkien pidä nyt keskittyä oman maan ongelmien ratkaisemiseen. 

Kreikan pääministeri ja finanssiministeri kiertävät Eurooppaa keräämässä ymmärrystä sekä sympatiaa. Uho Kreikan velkojen leikkaamisesta on hiljentynyt. Nyt puhutaan velkojen uudelleen järjestämisestä talouden kasvun myötä. Ihan kuin myönnytyksenä! Kannattaa muistaa, ettei velkoja  muuten voi leikata velallisen tekemänä ilmoitusasiana. 

Kreikan johto on halunnut tehdä EKP:stä syntipukin uhoamalla, että lainaamme rahaa voidaksemme lapioida sitä EKP:n mustaan aukkoon. Voi hyvä tavaton sentään; EKP:llä on Kreikan veloista vain muutama prosentti. Eikä Kreikka lapioi mitään minnekään, sillä sen velkojen lyhennykset alkavat vasta monen vuoden jälkeen. Ja jos se joskus - toivottavasti  - alkaa lapioida, ei sitä EKP:lle lapioi, vaan velkojilleen: Suomelle, muille EU- maille ja IMF:lle. Kreikan velkaongelmassa velkojat ovat samalla puolella. 

Tärkeää on, että Kreikka jatkaa taloutensa sopeutusohjelmaa. Jos se siitä luopuu, syytetty EKP ei voi enää auttaa Kreikan pankkeja. Eikä ymmärtääkseni ottaa Kreikkaa mukaan euroaluetta piristämään suunniteltuun velanosto- ohjelmaan. Pääministeri Tspiras saattaa joutua antamaan periksi, jotta Kreikan pankit pysyvät pystyssä. 

Pankkien turvaaminen on ykkösprioriteetti. Se edellyttää reformien jatkamista.  Mutta miten siihen suhtautuvat puolueen äärilaidan maoistit, marksilaiset ja cheguevaraiset, joita lienee puolueen kolmasosa.  Lähtisivätkö he ja hajottaisivat puolueen sekä hallituksen siinä samassa? Silloin Keikka ehkä pääsisi kauas EKP:stä, mutta saattaisi luhistua.  Kreikkalaiset äänestäjätkin joutuisivat heräämään kauniista unestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että faktat ja osaaminen ovat nyt Kreikan hallituksen puolella. Valtiovarainministeri Varoufakis ymmärtää kriisin syyt verraten hyvin.

En usko Kreikan perääntyvän. Lisäpontta tälle kuulin pääministeri Tsipraksen puheesta. Toiseksi Varoufakis ilmoitti - verraten oikein - että Kreikan euroero tietäisi koko yhteisvaluutan hajoamista.

Kari Ahveninen

Kokoomus elää toiveajattelussa että "jos kaikki sittenkin kääntyisi kuten olemme halunneet", vaikka harvemmin se taitaa ihan niin mennä.

"Kreikan johto on halunnut tehdä EKP:stä syntipukin uhoamalla, että lainaamme rahaa voidaksemme lapioida sitä EKP:n mustaan aukkoon. Voi hyvä tavaton sentään; EKP:llä on Kreikan veloista vain muutama prosentti."

Jotenkin tämä kuulostaa enemmän Kataisen ja demareitten ajatukselta... no, toisaalta, EKP:llä on Kreikan veloista enää muutama prosentti, kun Kokoomuksen ja SDP:n suosiollisella avustuksella ne siirrettiin sekä suomalaisten että muitten euroopan veronmaksajien kontolle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

IMF:llä on 10% veloista
EKP:llä on 6% veloista
Lähde: BBC
_______________________________

- Naurettavaa ajatella, voi hyvänen aika sentään, etteikö Kreikasta tule vaalien puheenaihe. Koko yhteisvaluuttahan on hajoamassa.

- Tsipras ilmoitti parlamentissa, että heidän ykkösasiansa on kansan hyvinvointi. Selkeästi tuli esiin myös se, että mitään uutta pakettia ei oteta vastaan, koska jo edellisetkin ovat vain kurjistaneet kreikkalaisten tilannetta, niin miksi kurjistaa lisää?
Mitä KOK aikoo tehdä tälle? Mitä KOK voi tehdä? Panssarit rajalle?
Ei, ette voi tehdä yhtään mitään.
KOK on viennyt meidät Kreikan tielle eli Katainen sai virkansa Suomi saa mennä.

Henry

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Marjatta Rasi: "Kannattaa muistaa, ettei velkoja muuten voi leikata velallisen tekemänä ilmoitusasiana."

Kun velallisena on suvereeni valtio, niin velkojen maksamatta jättäminen on juurikin ilmoitusasia. Etenkin jos rahaa ei ole. Kreikka on tehnyt näin jo viisi kertaa aikaisemminkin.

Kreikkaa hidastaa vain euroa korvaavan fyysisen maksuvälineen puute. Pyydetty neuvotteluaika saattaisi juuri riittää uusien drakmojen painamiseen.

"If you owe the bank $100 that's your problem. If you owe the bank $100 million, that's the bank's problem."

J. Paul Getty

Mika Samuel Kiekkijev

"Tätä kirjoittaessani tuntuu aika epätarkoituksenmukaiselta tehdä Kreikasta kevään vaaliteema. Eiköhän meidän kaikkien pidä nyt keskittyä oman maan ongelmien ratkaisemiseen. "

Kokoomus etunenässä on tehnyt Kreikasta oman maamme ongelman, eikä sitä nyt voi lakaista maton alle, vaikka kuinka ottaisi kipeää.

Käyttäjän MaunuIdnpn-Heikkil kuva

Olennaisesta on että vaalien aikana lehdistö ja kansalaisorganisaatiot pakottavat leikkauslistat julki puolueilta ja niiden kandidaateilta. Olisi täysin epäreilua että Suomalaiset joutuisivat äänestämään ilman sitä tietoa. Siksi Kreikka on vaaliteema.

ulf fallenius

Kreikka tekee just niin kun haluaa eikä kysy muilta.Suomi on velkansa Kreikalle menettänyt samana päivänä kuin se myönnettiin.Eu ja euroa hajoaa kokonaan tai osittain muita mahdollisuuksia ei ole ellei ihme tapahdu ja kaikki Euromaat sitoutuu 100% toistensa veloista ja niin eespäin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässähän Marjatta Rasi nostikin Kreikan Kokoomuksen vaaliteemaksi.
Kreikka - halusimmepa tai ei - reagoi vain troikan, EMU:n mekanismien ja peruuttamattoman euron toimivuuteen ja hintaan vaalituloksensa perusteella, omalta kannaltaan viisaimmaksi katsomallaan tavalla.

Tarkoituksenmukaista tai ei, kyllä Kreikan, euron ja EU:n tilanne Suomenkin EK-vaaleihin yhä vaikuttaa, kun katsoo, millaisia kriisejä tämä unioni on jäsenkansoilleen aiheuttanut.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Tyypillinen kokkari"pläjäys"."Pankkien turvaaminen on ykkösprioriteetti"kuvaa hyvin kokoomuksen arvoja,sen vuoksi vastuut siirretiin Saksan ja Ranskan pankeilta veronmaksajille.Diplomaattikekkereissä todella erkaantuu normaalista arjesta ja unohtuu esimerkiksi n 50 prosenttinen nuorisotyöttömyys ym. normikansan pikku ongelmat.

Toimituksen poiminnat